Guide: Hvordan søke om norsk autorisasjon
Oppdatert · 7 min lesingFor å jobbe som sykepleier, lege eller annet helsepersonell i Norge, uten at du har norsk statsborgerskap eller har tatt utdanningen din i Norge, må du søke om norsk autorisasjon. Prosessen er nok så lik for alle yrker, og her vil vi guide deg gjennom hvordan du gjør det, trinn for trinn. Ved godkjent autorisasjon vil du motta et HPR-nummer, som er nummeret som brukes for å verifirsere at du har rett til å utøve yrket ditt i Norge.
Hvor lang tid tar det å få norsk autorisasjon? Behandlingen av søknaden om norsk autorisasjon kan ta opptil tre måneder, avhengig av kapasiteten til Helsedirektoratet. Derfor kan det være lurt å starte prosessen så tidlig som mulig hvis du ønsker å utforske arbeidsmuligheter i Norge.
Et smart tips hvis du har jobbet i Sverige, Danmark, Finland eller et annet EU-land i minst tre år og med full autorisasjon, er å sende informasjon om dette i en egen e-post til godkjenning@helsedir.no, da det kan fremskynde prosessen.
Hvor mye koster det å få norsk autorisasjon? Betalingen må gjennomføres for å få sendt inn søknaden. Saksbehandlingsgebyret for å få norsk autorisasjon er NOK 2.500,-.
Kan noen søke om norsk autorisasjon på mine vegne? Ja, dette kalles fullmakt. Hvis noen skal fylle ut skjemaet og betale på dine vegne, må du fortsatt gjøre forberedelsene og gi dem de riktige dokumentene.
En god ting å huske er at når du har opprettet kontoen din, vil søknaden din bli lagret, og du kan komme tilbake og fortsette trinnene når som helst.
I det følgende vil vi forklare hvert trinn du trenger å ta for å få autorisasjon:
Forberedelse
Opprette brukerkonto uten norsk statsborgerskap eller d-nummer
Fylle ut søknaden
Last opp riktige dokumenter.
Signere, betale og sende søknaden.
La oss gå gjennom prosessen for å få din autorisasjon trinn for trinn!
Forberedelser: Hva du må ha klart for å få norsk autorisasjon
Alle dokumenter må være i PDF-format. Derfor må du skanne dokumentene, om du ikke har dem digitalt tilgjengelig. NB! Bilder av dokumenter er ikke nok, og skanningen må være i farger hvis originalene er det. Sørg for å inkludere alle sider i riktig rekkefølge og orientering.
Dokumentene må være på et godkjent språk: Hvis dokumentene ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk, må de oversettes til ett av disse språkene av en autorisert oversetter. Legg til oversettelsen i samme fil som originalen. Diplom og diplomeksemplar trenger ikke å oversettes.
Følgende dokumenter vil bli etterspurt:
Vitnemål / Diplom: Bevis på fullførte studier og tilhørende diplom.
Karakterutskrift / Diploma supplement: En fullstendig karakterutskrift av fullførte studier.
Fullførte emner (studieplan): En detaljert liste over alle fullførte emner fra utdanningen din. Dette er ikke obligatorisk å sende inn i søknaden, men det kan være lurt å legge ved om du har det.
Pass: En skann av passet ditt for å bevise identiteten din.
Godkjenning fra andre land: Du bør legge ved dokumenter som viser at du har rett til å utøve ditt yrke i landet du jobber i nå. For sverige er dette IVO og HOSP. For finnland er dette et dokument som viser ditt registreringsnummer, og for Danmark er dette din AutorisasjonsID.
Arbeidsattest: Hvis du har erfaring, bør du legge ved attester fra tidligere arbeidsgivere inkludert brevhode/stempel, signatur fra relevant leder og kontaktinformasjon. Dette kan hjelpe prosessen, og alle dine oppførte erfaringer i søknaden må ha et opplastet dokument.
Opprett bruker uten norsk fødselsnummer eller D-nummer i Altinn
Når du har alle dokumentene klare, er du klar til å søke gjennom Altinn. Altinn er den norske internettportalen for digital dialog mellom private individer, offentlige etater og bedrifter. Hvis du ikke har norsk fødselsnummer eller D-nummer, må du bruke alternativ innlogging i Altinn.
Stegene for å lage en bruker er ganske rett frem:
Trykk på “Lag ny bruker”
Lag et brukernavn, fyll inn e-postadressen din, og velg et passord.
Gå tilbake til innloggingssiden, legg inn detaljene du akkurat lagde, og vipps, så er du inne!
Når du er logget inn, blir neste steg:
Fyll inn søknad for norsk autorisasjon
Første trinn i søknaden: Fyll ut detaljer om deg selv som søker Her vil du bli bedt om å fylle ut din personlige informasjon, kontaktinformasjon og fullmakt. Sørg for å fylle inn dine personlige detaljer slik de står i passet ditt. Hvis du har endret navnet ditt og noen av dokumentene er forskjellige fra det som står i passet ditt, må du dokumentere endringen.
Det siste spørsmålet i denne delen handler om fullmakt. Her spørres det om noen skal få rett til å fylle ut skjemaet på dine vegne. Noen vikarbyråer kan håndtere søknaden for deg, og hvis det er tilfelle, er svaret på det siste spørsmålet ja. Hvis du gjør dette selv, kan du svare "nei" på dette. Husk at hvis noen gjør dette på dine vegne, må du fortsatt forberede de rette dokumentene og gi dem til dem.
Andre trinn: Postadresse Dette er adressen du ønsker at dokumenter skal sendes til.
Tredje trinn: Søknadsdetaljer Dette er trinnet der du spesifiserer at du søker om en autorisasjon. Velg din profesjon og deretter velg det du søker om. Det er ganske mange alternativer å velge mellom, men hvis du aldri har søkt om en lisens før, er det riktige alternativet "Autorisasjon/Lisens". Etter at det er valgt, vil du bli bedt om å oppgi om autorisasjonen din er begrenset i et annet land. Hvis det er tilfelle, vil du bli bedt om å gi en forklaring.
Etter at du har valgt din profesjon og hva søknaden gjelder, vil tre flere trinn vises; utdanning, arbeidserfaring og vedlegg:
Fjerde trinn: Utdanning Her legger du inn all relevant utdanning du har fullført. Detaljene kan brukes til å verifisere at dokumentene du har gitt er korrekte, og derfor ber de om tillatelse til å samle inn informasjon eksternt om dette, på dette trinnet. Du kan legge til opptil fem utdanninger.
Femte trinn: Autorisasjoner fra andre land Hvis du praktiserer din profesjon i ditt nåværende- eller hjemland, har du sannsynligvis en autorisasjon eller lisens til å gjøre det. Legg inn all informasjon som er relevant. I "tittel"-seksjonen legger du inn din arbeidstittel i henhold til autorisasjonene dine. Så for eksempel hvis du er sykepleier, skriver du simpelthen "Sykepleier". Alle autorisasjonene du legger inn her må dokumenteres med et autorisasjonsdokument.
Sjette trinn: Arbeidserfaring Her spesifiserer du din relevante arbeidserfaring for lisensen. Du kan legge til opptil fem tidligere erfaringer, så anbefalingen er å bare legge til den mest relevante erfaringen for søknaden din. For å legge inn arbeidserfaringen din, må du legge til land, arbeidssted, perioden (eller om det er ditt nåværende arbeidssted), i tillegg til tittelen din og arebeidsmengde.
Last opp dokumentene dine
Etter at du har fyllt ut søknaden din er det anbefalt å se gjennom den og dobbeltsjekke at alt er korrekt. Når det er klart er du klar for å begynne å laste opp dokumentene dine!
Her vil du få bruk for dokumentene som du har forberedt. I tillegg må du skrive ut og signere søknaden din. For å få denne søknaden printet, må du gå til “Oversikt - skjema og vedlegg”. Under “Skjema” vil du finne en knapp som sier “Utskriftsversjon ( pdf )”. Last ned skjema, skriv det ut, signer, før du går videre til opplastingen.
Sørg for å laste opp alle nødvendige dokumenter riktig, da eventuelle feil kan føre til økt behandlingstid for søknaden din. Antallet dokumenter du vil bli bedt om å laste opp vil variere med hvor mye du har oppgitt i søknaden din. For å laste opp dokumenter må du gå tilbake til oversiktssiden og laste opp hvert dokument separat:
Pass («Pass»)
Underskrevet søknad («Underskrevet søknad»)
Autorisasjonene du har spesifisert at du har. («Godkjenning annet land»)
Vitnemål / Diplom («Vitnemål / Diplom»)
Karakterutskrift / Diploma supplement («Karakterutskrift / Diploma supplement»)
Fullførte fag («Fagplan»)
Attester fra tidligere arbeidsgivere («Arbeidsattest»)
Når alle dokumentene dine har blitt lastet opp trykker du “kontroller alle” for å gå videre til signering. Om du har noen mangler i søknaden din vil du bli informert om dette, og det må rettes opp for å kunne gå videre. Når alt er klart, kan du gå videre til:
Signering og sending av søknad
Dette er den siste delen! Først må du signere dokumentene. Når du signerer, bekrefter du at alt du har oppgitt er korrekt. Når du har signert, vil du bli bedt om å gjennomføre betalingen. Betalingen må gjøres med enten Visa eller Mastercard, og beløpet er NOK 2500,-.
Når betalingen er gjennomført, vil søknaden din være sendt inn! Du vil deretter bli omdirigert til kvitteringen, som er en bekreftelse på at søknaden er levert. Etter at betalingen er gjennomført, tar det normalt opptil 3 måneder å behandle søknaden din.
Helsedirektoratet har også lagt ut en pdf-fil for brukerveiledning for ulike deler av denne søknaden, som kan være relevant å se på hvis denne guiden ikke besvarer alle spørsmålene dine, eller om du for eksempel er norsk statsborger og skal bruke skjemaet. Du kan også gjerne kontakte oss i Bemlo, så kan vi hjelpe deg på veg.
Andre krav det kan være verdt å merke seg om man vil jobbe som helsepersonell i Norge er at man som regel burde kunne et skandinavisk språk flytende. Vanligvis er dansk eller svensk tilstrekkelig. Om man ønsker å jobbe i hjemmetjenesten må man også ha førerkort.
Kort om Bemlo
Bemlo er en portal som gjør det enklere å navigere blandt alle vikarbyråene i markedet. Vi gjør det enklere for deg å finne ditt neste bemanningsbyrå, gjennom å sammenligne og rangere de ulike byråene. Du kan også lage en profil på Bemlo, slik at vi setter deg i kontakt med noen av byråene, uten at du trenger å søke direkte til dem.
Her på Bemlo.no vil du finne en rekke artikler som hjelper deg i jakten på ny bemanningsjobb. Lurer du foreksempel på hva en sykepleier tjener, eller hva en lege tjener? Eller kanskje du vil lese mer om hvordan man blir travel nurse? Ikke nøl med å ta kontakt med oss om du har noen spørsmål eller kommentarer, du kan gjerne sende en e-post til info@bemlo.no.
Søk jobb blant de beste bemanningsbyråene!
Sammenlign jobbtilbud og skaff deg høyere lønn. Mange har allerede skaffet seg jobb via Bemlo, er du klar for å bli en av dem?
Sammenlign 50+ vikarbyrå!
Skriv en kommentar...
Ved å sende inn anerkjenner du at du aksepterer våre vilkår og betingelser.